Пређи на главни садржај

Демографска политика

https://srpskainfo.com/olivera-nedic-majka-petoro-djece-i-kandidat-pdp-a-za-narodnu-skupstinu-rs-omogucimo-buducim-mamama-i-tatama-visestruko-roditeljstvo/


Да је демографска обнова пријеко потребна Републици Српској говори податак да је ове школске године затворено преко 16 подручних школа, а извјесно је да ће тај број само расти из године у годину, не десе ли се корјените промјене у скорије време у смислу реалне подршке будућим родитељима у Српској, тврде демографи у Српској.

Подсјећања ради, 1999. године у Републици Српској рођено је 14.000 беба, а прошле нешто више од 9.000 беба. Пад наталитета и миграције узимају свој данак.
Уколико се настави тако негативан тренд, Српска би могла постати „земља стараца“, упозорава члан Савјета за демографску политику Партије демократског прогреса и мајка петоро дјеце Оливера Недић.
– Вријеме чекања смо потрошили, дошло је вријеме дјеловања. Умјесто испразних прича, потребно је да заједно, као друштво подузмемо ове кораке како бисмо покренули процес демографске обнове – напомиње Недићева.
Она истиче да би приоритетна ствар у том погледу требало да буде једнократна помоћ од 2.000 КМ свим родитељима за свако рођено дијете.
– Неопходно је увести матерински додатак на мјесечном основу за сваку мајку која роди треће дијете у висини половине просјечне плате у Републици Српској. Такође, матерински додатак на мјесечном основу за сваку мајку која роди четврто дијете у висини просјечне плате у Републици Српској је неопходан како бисмо заштитили и оснажили породице које су најзаслужније за омогућавање биолошког опстанка нашег народа – каже Оливера Недић.
Ова петострука мајка из Добоја истиче и то да коначни циљ спровођења пронаталитетних мјера популационе политике у Републици Српској треба да буде достизање стопе укупног фертилитета у просјеку од 2,1 дјетета по мајци, са садашњег просјека од 1,2 дјетета по мајци.
– То је минимум који морамо остварити како би омогућили само просту замјену генерација и достизање нивоа стационарног становништва – закључила је Недићева.
Удата, мајка петоро дјеце. Живи у Добоју.

Коментари